ACADEMY OF MEDICAL SCIENCES OF BOSNIA AND HERZEGOVINA

Poziv – SWEP 2018

Poštovane kolegice i kolege,

U decembru 2016. godine održan je naučni skup o temi “First Mediterranean Seminar on Science Writing, Editing and Publishing” (SWEP 2016), organiziran u sklopu proslave “Dani AMNuBiH 2016”, a pod pokroviteljstvom Akademije medicinskih nauka Bosne i Hercegovine.

Na ovom naučnom skupu učestvovalo je s prigodnim referatima ukupno 15 urednika biomedicnskih časopisa iz zemalja Jugoistočne Evrope. Jedan od važnih dokumenata usvojenih tokom završne ceremonije naučnog skupa rezultirao je usvajanjem “Sarajevo Declaration on Integrity and Visibility of Scholarly Publications”, koja je publicirana u časopisu “Croatian Medical Journal” – http://www.cmj.hr/2016/57/6/28051276.htm.

Nekoliko radova prezentiranih tokom održavanja naučnog skupa in extenso, te svi abstrakti radova sa skupa, publicirani su u indeksiranom časopisu Akademije medicinskih nauka BiH i oficijelnom časopisu Evropske Federacije Medicinske Informatike – “Acta Informatica Medica” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5203755/

Zaključak tada održanog skupa bio je da se on održava svake druge godine. Organizacijski odbor je odlučio da se “SWEP 2018” ove godine održi 8. decembra u Sarajevu.

Ovim pismom, pozivam Vas da svojim prisustvom i aktivnim učešćem, uveličate SWEP 2018.

Molio bih Vas da nas obavijestite tokom ove sedmice o Vašem učešću prezentacijom prigodnog predavanja o temi po slobodnom izboru, a odnosi se na oblast naučnog publiciranja.

Predlažem da ovogodišnji “SWEP 2018” tematski posvetimo etičkim dilemama u naučnom publiciranju, što je bila preporuka COPE-a, koji je ove godine o toj temi organizirao nekoliko prigodnih seminara, s obzirom na sve učestlije pojave plagijarizma i neetičnog ponašanja u naučnom publiciranju.

LINK ZA PRIJAVU

Srdačan pozdrav iz Sarajeva,

Izet Mašić

ABOUT USMEMBERSCONTACTJOURNALSNEWSAcademy of Medical Sciences of Bosnia and Herzegovina
Mis Iribina 11, 71000 Sarajevo 
Bosnia and Herzegovina
CONTACT
dot-circle-o